Hatha Yoga voor gemengde groepen

Hatha Yoga


Hatha yoga is het beoefenen van yoga op een traditionele en intense manier. Dat betekent dat je de houdingen (asana’s) via aanwijzingen van de docent gaat aanleren. De docent doet actief mee en is het levende voorbeeld. Door bewust te ademen verbindt je de geest met het lichaam en breng je de energie in het lichaam in beweging. Hoe vollediger de uitademing en daarmee ook de inademing, hoe vollediger je je lichaam vitaliseert. Hierdoor kan je merken dat je stap voor stap je lichaam bewuster gaat voelen. En daarmee een lichaamsbewustzijn verder gaat opbouwen.

Door de energie van de adem bewust te sturen, kun je de energie weer in het lichaam laten stromen. Zelf in gebieden die je voorheen niet wist dat die bestonden! Een van de vele voordelen kunnen zijn dat je je vitaler en energieker voelt. Daarnaast zal het concentratievermogen, bij regelmatige beoefening, beduidend toenemen.
Zoals de Bhagavad Gita schrijft: Leer onafhankelijk van de vrucht handelen, waardoor je beseft dat de weg zelf de lering is, in plaats van je te richten op het einddoel (de vrucht). Met als gevolg dat je bewuster gaat letten op je handelingen in het heden in plaats je te richten op een einddoel in de toekomst. Geluk is in de yoga gerelateerd aan het heden, niet het verleden of de toekomst. Wanneer je dit meer kan gaan voelen zul je beseffen dat zijn in het heden niet eenvoudig is. Een ultieme uitdaging die nooit eindigt!
Als je in het heden kan blijven in het proces, blijf je beseffen dat alles zich stap voor stap voor jou zal ontvouwen.
Je ziet al: Yoga is een manier, een weg, die je steeds meer gaat voelen naarmate je jezelf verder ontwikkelt. Het zou maar zo kunnen dat als je eenmaal op de weg bent je niet meer anders zou willen!

Praktisch
Wanneer:Maandagavond
van 18.45-20.15
Waar:Lievendaallaan 2 3701 JG Zeist
Kosten:€15,- per les via abonnement
Schrijf je in


  Lees meer

  Ademtherapie

  Hoe beïnvloedt het beoefenen van Hatha yoga de gezondheid?
  Door inspanning (kracht) af te wisselen met ontspanning (loslaten) creëer je lange sterke spieren. De adem is hierin het instrument wat we gebruiken. Daarnaast wordt het lichaam gereinigd doordat alle delen van het lichaam een krachtige doorbloeding ondergaan. De oude energie komt in beweging en kan dan worden losgelaten. Hierdoor is er plaats voor vernieuwing van de energie. De vitaliteit zal hierdoor beduidend toenemen. Je voelt je langzaam steeds soepeler en krachtiger worden. Daarnaast is het beoefenen van yoga een manier om te monitoren hoe je je gezondheid ervaart. Voordat een ongemak zich kan ontwikkelen voel je al in het lichaam wat er aan de hand is. Hierdoor voel je van tevoren dat je maatregelen kan nemen om te voorkomen dat je onbalans te groot kan worden. Ongemakken en ziektes kunnen op deze manier worden voorkomen.

  Reiniging en herstel door het beoefenen van Hatha yoga
  De volgende delen van het lichaam zullen een reiniging ondergaan en daardoor sneller herstellen:

  • De huid, de spieren, de bloedvaten, de botten
  • Alle organen
  • Alle zenuwsystemen
  • Het  lymfesysteem
  • Alle klieren
  • De grote en de kleine hersenen
  • De viriliteit zal herstellen. Volgens de Ayurveda (de Indiase gezondheidsleer) is een  gezonde viriliteit de graadmeter van een gezond lichaam en geest.
  • Door omgekeerde houdingen zullen alle delen die normaal niet grondig worden doorbloedt, een grondige doorbloeding krijgen. Daarmee treedt er een vitalisering op en zullen de organen de oorspronkelijk plaats weer innemen.
  • Lage rugklachten zullen langzaam verdwijnen doordat de spieren soepeler en krachtiger worden.
  • Burn-out klachten worden stap voor stap genezen doordat er meer lichaamsbewustzijn komt en je bewust gaat worden van je constante overbelasting. Het naar binnen leren richten in de oefeningen maakt je bewust van je eigen patronen. Ik kan samen met je kijken naar de klachten en kijken hoe we deze gaan aanpakken.

  De adem

  Hatha betekent in het Sanskriet zon en maan. Het verwijst naar balans tussen de zon en de maan, ofwel het mannelijke en het vrouwelijke in ieder mens. Wanneer er balans is tussen verstand en gevoel wordt je evenwichtig genoemd. Dit verwijst weer naar een stabiele basis. En op een stabiele basis kan je verder bouwen. Hatha yoga beoefenen is ook bewust worden van jezelf. Hoe je ademt, hoe je staat, zit en beweegt en het opdoen van zelfkennis.

  Als voorbeeld wil ik je graag laten zien hoe de drie diafragma’s in het lichaam samenwerken en doorwerken in de adem. Een korte uitleg is hier op zijn plaats:
  Er zijn drie peesplaten (diafragma’s) in het lichaam die de adem beïnvloeden. Te weten in de mondbodem, in het middenrif en in de bekkenbodem. Wanneer er 1 van de 3 diafragma’s gespannen is, is de natuurlijke adem verstoort qua tempo, intensiteit en plaats waardoor het hele ademsysteem verandert. Dit heeft direct effect op de gezondheid. In dit voorbeeld wordt duidelijk dat spanning in het lichaam de adem serieus beïnvloed. En daarmee de doorbloeding en het vervoer van vitale stoffen in het bloed wordt geremd. Ook kan de adem hoog zijn waardoor er zelfs een kans op hyperventilatie bestaat.
  Eventueel kan er aanvullend met adem- en ademtherapie worden gewerkt om de natuurlijke adem te herstellen. Zie hiervoor mijn website ademtherapie.