Yoga voor mannen

Yoga voor mannen

Waarom yoga voor alleen mannen?
Ha en tha betekent in het Sanskriet zon en maan. Het verwijst naar de balans tussen de zon en de maan, ofwel het mannelijke en het vrouwelijke in ieder mens. Yoga voor mannen is anders dan voor gemengde groepen. De mannelijke energie is anders, en bewust werk ik vanuit kracht naar beweging en souplesse. Tevens leeft de man in het algemeen gesteld meer vanuit het denken dan vanuit het gevoel. Er is in ieder van ons een zekere balans tussen de mannelijke en vrouwelijke energie. Voor mannen is het belangrijk in de mannelijke kracht te komen zonder daarin door te schieten. Het gevoel, wat is gerelateerd aan vrouwelijke energie, zal in de lessen worden gevoeld na elke houding. Dit doe je door bewust te voelen wat de houding voor je doet terwijl je in de houding bent en deze beleeft. Vervolgens na elke houding na te voelen wat de houding voor je heeft gedaan en dit gevoel bewust te worden. Hierdoor bouw je stap voor stap een lichaamsbewustzijn op. Hierdoor herstelt de balans tussen het denken en het voelen. Met als gevolg dat je meer in balans bent als mens. Daarnaast bouw je een sterk en soepel lichaam op waarin je het stromen van de energie bewust ervaart. Vanuit krachtige beenspieren ondersteunen we dan een stabiel bekken. En vanuit een stabiel bekken werken we verder aan een sterk en soepel lichaam.

We eindigen elke les met een lange ontspanning. Hierin gaan we stap voor stap het hele lichaam ontspannen. Hierdoor stroomt het lichaam weer beter en volgt een ultieme ontspanning. Wetenschappelijk is vastgesteld dat een kwartier yogaontspanning gelijk is aan 2 uur slaap!

Praktisch
Wanneer: Maandagavond 20.30-22.00
Waar:Lievendaallaan 2  / 3701 JG Zeist
Kosten:€20,- per les via abonnement
Schrijf je in


  Lees meer

  De lessen zijn allemaal anders maar zijn als volgt opgebouwd:
  In het begin van de les wordt een focuspunt gegeven om je op te richten. Dat kan bv. zijn na elke adem een moment leeg blijven, en wachten tot je vanzelf weer inademend.
  Daarna worden alle houdingen zowel staand, zittend en liggend in alle richtingen van de wervelkolom gedaan, inclusief evenwicht- en torsiehoudingen. Dat betekent dat de wervelkolom in alle richtingen (naar voren, naar achteren, naar links en naar rechts) wordt aangesproken. Hierdoor wordt de energie in de wervelkolom bewust in werking gezet waardoor de energie wordt vernieuwd. De adem gebruiken we als instrument om bewust de energie in het lichaam in beweging te brengen en verbindt het lichaam met de geest.
  In de houdingen (asana’s) worden duidelijke instructies gegeven over de ademhaling, de concentratie en het zijn in de houding. Na elke houding is er een kort moment om te voelen wat de oefening voor je heeft gedaan waardoor je een lichaamsbewustzijn opbouwt. De lessen eindigen altijd met een lange ontspanning waarin je stap voor stap het lichaam gaat ontspannen en uiteindelijk een diepe ontspanning gaat ervaren. Door bewust wakker te blijven ervaar je steeds meer bewuste ontspanning.

  Mogelijke verdiepingen kunnen zijn:

  Pranayama (ademoefeningen) en meditaties (innerlijke stilte beoefenen).
  De lessen zijn opgebouwd volgens een duidelijk herkenbare structuur. Stap voor stap word je je bewust van je lichaam, en bouw je een lichaamsbewustzijn op. Waar ben ik stijf en waar soepel? Hoe is de verhouding tussen kracht en souplesse? Yoga is balans creëren op een bewuste manier, stap voor stap en waarin de tijd niet bestaat. Yoga wordt dan doen om niet. Het is de ultieme uitdaging om jezelf te leren kennen en verder te ontwikkelen. Naast het volgen van de yogalessen kan je ook de cursus wijsbegeerte volgen om je te verdiepen. Voor info hierover verwijs ik je graag naar de kop wijsbegeerte

  Discipline aanleren

  Ook het aanleren van een zekere discipline vergt tijd. Het is een proces van stap voor stap de intensiteit verhogen die je van binnenuit voelt (oosterse wijze). Je voelt dan van binnenuit dat je zin hebt om yoga te gaan doen. Het is de weg naar een sterk en soepel lichaam die je les is, niet het einddoel zelf waar je je op richt (westerse wijze). Ik geef een uitgebreide uitleg over de drie-eenheid liefde, discipline en geduld wat kan een goede ondersteuning bieden bij de opbouw van een zekere discipline. Na de lessen drinken we thee en kunnen vragen worden gesteld en ervaringen worden gedeeld.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *