Oosterse wijsbegeerte

Cursus Oosterse wijsbegeerte

Inleiding
De cursus Oosterse wijsbegeerte in de praktijk gaat over bewust het leven leven.

Wat kan ik mij hierbij voorstellen?
Het gaat er in deze cursus om dat je tools leert om bewust jezelf te leren ont-dekken. Ofwel de sluier van het onwerkelijke weg te leren nemen. Wie ben ik in wezen nu eigenlijk echt? Wat heb ik blind van mijn ouders en familie overgenomen zonder te checken of het wel bij mij past en of in deze tijd. Wat past bij mij op dit moment? Waarmee kan ik mij verder ont-wikkelen? En loop ik werkelijk mijn eigen weg? Met andere woorden: Doe ik wat ik echt wil, of laat ik mij leven? Hoe wil en kan ik mij verder ontwikkelen met mijn vrije wil?

Een andere manier om het bovenstaande uit te leggen is: Is mijn hart kapitein en mijn verstand stuurman om mijn weg vorm te geven? Je leert je hart te volgen en het bewust vorm te geven met je denken. Hoe denk ik en wat zijn mijn sterke kanten en mijn valkuilen? Hoe leer ik balans in mijn eigen situatie te creëren?
Hoe adem ik? Hoe loop ik? Wat is mijn houding? Hoe zit ik? Hoe eet ik? Waar sta ik en waar zou ik naar toe willen?

De grote vraag is: Wie ben ik en waarom ben ik zoals ik ben? Aan de hand van een programma gaan we bewust zelfonderzoek doen. We gaan in elke volgende les ervaringen uitwisselen en hieruit onszelf in de ander leren zien. Beperkingen door zelf-veroordelen en blinde vlekken worden steeds duidelijker en worden stap voor stap herkent, erkent, geaccepteerd en losgelaten, volgens het HEAL principe.

Theorie vanuit de praktijk
Tevens gaan we trainingen met theorie op maat behandelen, zodat je zelf kan filteren wat belangrijk is voor jou.
Via zelfwerkzaamheid kan je direct het geleerde toepassen in de praktijk en kijken wat voor jou werkt . We doen dit o.a. door onderwerpen te behandelen uit esoterische wijsbegeerte, zoals de originele teksten uit bijvoorbeeld de Baghavad Gita, Swabhawat en Lao Tse. Alles wat we behandelen is verifieerbaar. Daarnaast behandelen wij de chakrafilosofie en chakrapsychologie uit mijn yogadocentenopleiding bij het gerenommeerde yoga-instituut Saswitha

Voor wie is de cursus?
Voor iedereen jong tot aan oud, ieder kan er op eigen wijze mee aan de slag en zich daarmee ontwikkelen. Meer of minder bestaat niet in ontwikkeling, meer of minder is een dualistische benadering die wij juist bewust willen worden.

De ultieme uitdaging
Het is een ultieme uitdaging om jezelf te leren kennen. Het is een heel proces om jezelf in de diepte te leren kennen en stap voor stap te gaan verdiepen. Zoals een ui diverse lagen heeft, heeft de mens ook een zekere gelaagdheid. Het ont-dekken van die gelaagdheid is een heel proces. Stap voor stap ontdek je wie je bent en wordt je bewust dat je elk moment een keuze van handelen hebt. De innerlijke vrede die kan ontstaan is misschien wel het mooiste cadeau wat je jezelf kan geven. Daarnaast kan de inbreng van de andere cursisten voor jou herkenning geven, daarmee erg inspirerend werken en een gevoel van een diepe saamhorigheid geven. Het begrip alles is in alles en niets bestaat op zichzelf zal worden uitgewerkt. Stap voor stap gaan we verdiepen en ieder bepaalt zijn of haar eigen tempo en inbreng, niets moet, en we respecteren elkaars vrije wil hierin.

Begrippen die we gaan uitwerken:
Basis
Alles is in alles en niets bestaat op zichzelf
Uniekheid erkennen
Anders zijn
Eigen weg lopen en je geboorterecht gaan leven
In je kracht gaan staan
Eigen verantwoordelijkheid en zelfwerkzaamheid
Schepper en niet scheppen
Verleden, heden en toekomst
Heden en voelen
Heden en creëren
Heden en zijn
Verleden, heden en toekomst en de illusie (Maya) hierin

Verdiepen:
Waar beginnen mijn verantwoordelijkheden en waar eindigen die?
Zelfonderzoek en tijd nemen voor jezelf
Congruent leven, afspraken maken met jezelf en die naleven binnen je mogelijkheden
Hoe hoog leg ik mijn lat en uitzoeken waarom ik dat doe?

Indeling van de cursusavonden:

week 1
1.5 uur yoga les met asana’s (houdingen) ademoefeningen en daarna een diepe lange ontspanning.
1.5 uur chakrafilosofie waarin diverse onderwerpen worden behandelt
week 2
1.5 uur yoga les met asana’s (houdingen) ademoefeningen en daarna een diepe lange ontspanning.
Week 1 en week 2 wisselen elkaar af en het is een doorlopende cursus (op de schoolvakanties na).
De zomervakantie is van 1 juli t/m 31 augustus.

De kosten
Yogales met chakra filosofie €30.00
Yoga les alleen €15.00